Elektriklenen, kabaran saçlar çoğu kadının ortak çilesi. Tüm güzelliğinize gölge düşüren, havanızı söndüren çok sinir bozucu bir durum. Peki saçlar neden elektriklenir? Yakınıp duracağımıza sorunun nedenini düşünelim, kökenine inelim. Kurumuş, nemsiz kalmış saç ihtiyacı olan nemi havadan çeker. Dolayısıyla genişler ve kabarırlar. Aynı şekilde fazla nem almış saçlar da kabarır. Tıpkı yağmurda ıslandıktan sonraki hali gibi. O zaman bizim görevimiz saça ihtiyacı olan nemi vermek. Saçınızın istediği kadar nemi ona hapsetmek! Saçın kabarmaması ve elektriklenmemesi için izlenecek yollara bakalım.
- Saçlarınızı sık değil 2-3 günde bir yıkayın. Mümkünse kış aylarında bu mesafeyi açın.
- Sık taraklar yerine geniş tarakları tercih edin. Plastik yerine ahşap ya da doğal kılları olan tarakları kullanın. İnce telli ya da plastik taraklar saçı elektriklendirir.
- Saçlarınızı duşa girmeden önce tararsanız duşta ve duş sonrası fazla sıkıntı çekmezsiniz.
- Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamayın. Ilık ya da soğuğa yakın su en güzeli. Fakat soğuk suda yıkanamam ille de sıcak olsun diyorsanız duştan çıkmadan son kez başınıza soğuk su tutabilirsiniz.
- Duş sonrası saçları fön makinesiyle kurutmak da elektriklenmeye neden olur. Duştan çıkınca 15 dakika kadar baş havlunuzu çıkarmayın. Sonra hafifçe havluyu kaldırın. Havluyu saçlarınıza sürte sürte kurulamayın, sürtünmeyle yine elektriklenme meydana gelecektir. Saçlarınız nemli haldeyken tarama işleminizi yapın.
- Saçlarınızı 2 ayda 1 kez uçlarından aldırın. Saç yıpranmaları ve saç kırıkları yüzünden saç hep kuru kalır ve verilen nemi tutamaz.
- Doğru şampuan seçin. Saç yapınıza göre şampuan ve saç kremi seçmeniz çok önemli. Hacim veren şampuanlar yerine elektriklenmeyi önleyen şampuanlar kullanın. Aynı şekilde kullandığınız saç şekillendiricilerin alkol içermemesine dikkat edin.
- Saçınızı şampuanlarken ya da kremlerken saç tellerini fazla hırpalamayın. Saç diplerine dairesel hareketlerle masaj yaparak şampuanlayın ve şampuan miktarını mümkün olduğunca az kullanın.
- Duş aldıktan sonra 2-3 saat boyunca saçınıza şekil vermeye çalışmayın, bir kaç saat dinlendirin.
- Duştan sonra saçlarınız hafif nemliyken tepede topuz yaparak fazla kabarmayı önleyebilirsiniz.
- Sabah kalktığınızda kabaran saçlarınız varsa gece yatmadan önce gevşek bir şekilde örerek engelleyebilirsiniz.
- Haftada bir kez saçınıza nem veren maskeler yapın, saça iyi gelen bitkisel yağlar kullanın.
- Normalde saçın zarar görmemesi için düzeştiricinin kısık derecede kullanılması gerektiğini söylerdik. Fakat elektriklenen saçlarınız varsa durum tam tersi. Az ısıda çalıştırırsanız aynı saçın üzerinden bir kaç defa geçmeniz gerekir, sürtünmeden dolayı saç elektriklenin. Isıyı yüksekte tutun ve her saç tutamının üzerinden dipten uca doğru bir defada geçin, bir daha dokunmayın.
- Her ne kadar saça zarar verse de saçlarınıza brezilya fönü ya da keratin yüklemesi yaptırabilirsiniz. Brezilya fönü yaptırırsanız sodyum ve sülfat içermeyen saç ürünleri kullanmanız gerektiğini unutmayın.
- Son durulama suyuna elma sirkesi koyabilirsiniz. Sirkenin kokusu ağır geliyorsa bunu evden çıkmayacağınız bir gün gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise 1 litre suya 1 yemek kaşığı bal ekleyip bu suyla saçı son kez durulamak. Elma sirkesi ve bal saçın PH'ını dengeler, besler, kabarmasını engeller.
Her şeyi yaptınız ve saçınız hala kabarıyorsa, üzgünüz bu saçınızın yapısından kaynaklanıyor. Nasıl kıvırcık saç, düz saç varsa sizin de saçınız kabarık saç kategorisine giriyor demektir. Peki o zaman üzülüp kabuğunuza mı çekileceksiniz? Tabi ki hayır! Saçınızın yapısına göre ona şekil vereceksiniz.
- Saçlarınızı kısacık kestirmeyin, mümkün olduğunca uzatın.
- Katlı kesimlerden uzaklaşın. Ne kadar çok kat varsa o kadar çok kabarır.
- Kakül kestirmek hiç size göre değil!
