txueln

Bu yolculuk bitmiyor resmen

txueln

Son bi' saat, son bir ders
Reply

txueln

Yolculuk sırasında bütün derslerimi hâlletmem peki?
Reply

txueln

Horace şöyle der;
          “Zaman, dünyanın değerini düşürür.”
          Oldukça basit ama bir o kadar da katmanlı bu düşünce, sanırım aklımıza ilk olarak entropi yasasını getirebilir. Belki tam karşılamaz ama durumu anlatmaya uygun bir yasa olabilir.
          Entropi yasası, tüm evrende her şeyin bir yapı ve değer ile başladığını ve değiştirilemez biçimde rasgele kaos ve tükenme doğrultusunda gittiğini söyler. Özetle, herşey bozulmaya eğilimlidir veyahut mahkûmdur diyebiliriz.

txueln

ve bence hikayenin en can alıcı cümlesi de budur.
Reply

txueln

Yazar şunu da ekler:
            “Hayat, her an cayılabilecek tarihi eylemlerden değil, geri döndürülemez yazgılardan ibarettir.”
Reply

txueln

 
          
          - Neye inanırsın peki?
          • Bir sürü şeye.
          - Neymiş onlar?
          • Kitap, müzik, sanat. Böyle şeyler. Bunlar benim için değerli şeyler. Medeniyetin temel taşları. En azından bir zamanlar benim için değerleri vardı. Ama artık o kadar da değerli değiller galiba.
          - Neden?
          • İnsanlar değer vermeyi bıraktı. Belirli bir noktaya kadar ben de bıraktım. Nedenini tam olarak söyleyemem. Sevdiğim şeyler çok narin ve kırılgandı. Bunu bilmiyordum. Yıkılmaz olduklarını sanıyordum. Ama değillermiş.
          - Seni anlayabildiğimi sanmıyorum. Bu saydıkların intiharı düşündürtecek kadar önemli mi?
          Biraz inanç, seni bu durumdan kurtaramaz mı?
          • Ben karanlığa özlem duyuyorum. Ölmek için dua ediyorum, gerçekten ölmek. Ve ölünce yaşarken tanıdığım insanlarla karşılaşacağımı bilsem ne yapardım bilemiyorum. İnsanlar dünyayı gerçek hâliyle görebilse, hayatlarını gerçek hâliyle görebilseler hayalle ve yanılsamalar olmadan yani bence mümkün olduğunca çabuk ölmemek için ortaya bir tek neden bile süremezlerdi. Bana insanı hiçlik ve ölüme hazırlayan bir tek din göster. Bak, o kilisenin cemaatine katılabilirim işte. Sizinki insanı sadece daha çok hayata hazırlıyor. Hayallere, yanılsamalara ve yalanlara. İnsanın kalbindeki ölüm korkusunu yok edersen bir gün bile yaşayamaz. Bir sonrakinin korkusu olmasa kim bu kabusu ister ki? Tüm neşelerin üstüne baltanın gölgesi düşüyor. Her yol ölümle bitiyor. Her dostluk ve aşk da öyle. İşkence, kayıp, ihanet, acı, elem, yas, aşağılanma, korkunç geçmek bilmeyen hastalıklar… Ve hepsi aynı nihayete eriyor. Senin için, değer vermeyi seçtiğin herkes ve her şey için.
          

txueln

Bu çok karamsar bir bakış açısı.
            • Ben ruh halimi dünyaya kötümser açıdan bakmak olarak görmüyorum. Dünya böyle diyorum. Evrim elinde olmadan zeki hayatların sonunda bir şeyi, her şeyden önce bir tek şeyi fark etmelerini sağlar. Ve o bir tek şey de “Boşunalıktır.”
Reply

txueln

Hayatımızı Aristo’nun Zaman’ı gibi bir çizgi olarak değil de, böyle yoğun anların tek tek her biri olarak düşünmeyi öğrenirsek, sevgilimizin sofrasında sekiz yıl beklemek bize alay edilebilecek bir tuhaflık, bir saplantı gibi değil, şimdi yıllar sonra düşündüğüm gibi Füsunların sofrasında geçirilmiş 1593 mutlu gece gibi gözükür.