dewnina-

part 2.
          	
          	This is special for you yang terima result spm.
          	
          	
          	Congrats my besties! We've been through a lot. Kita silibus baru. Belajar pun online. Umur 18 pun masih sekolah. Asyik Pkp aje. Ada yang tak dapat jawab SPM sidang 1 sbb covid. Banyak ujian batch 04 ni.
          	
          	Tapi alhamdulillah we manage to lalui semua ni. Whatever result you got, be grateful okei? Don't listen to that negative words.
          	
          	Tak ada siapa patut rasa kecewa dengan you, tak ada siapa patut marah you sebab hanya you dan Tuhan saja tahu usaha you. It's okay if you don't get straight A's or result you tak capai expectation you.
          	
          	SPM ni permulaan. SPM bukan kayu ukur untuk ukur kepandaian seseorang. No. 
          	
          	Dalam Islam, nak rezeki mesti usaha. Tapi ada rezeki yang kita usaha la sekuat mana pun, tapi kalau Allah kata rezeki kita takat tu, Itu je lah. Lagi pun rezeki ni luas. Mana tahu rezeki you ada dekat mana-mana. Tak semestinya tak cemerlang SPM maksudnya you dah gagal dalam kehidupan.
          	
          	One thing you should do is appreciate yourself. thank yourself. be proud of yourself sebab dah berjaya sampai ke tahap ni. Jangan lupa bersyukur sebab siapa yang bersyukur, Allah akan limpahkan nikmat yang banyak kepada orang yg bersyukur.
          	
          	Semoga kita semua mencapai kejayaan dunia dan akhirat. Semoga kita diberikan kekuatan untuk lalui liku-liku kehidupan after this amiin <3

dewnina-

part 2.
          
          This is special for you yang terima result spm.
          
          
          Congrats my besties! We've been through a lot. Kita silibus baru. Belajar pun online. Umur 18 pun masih sekolah. Asyik Pkp aje. Ada yang tak dapat jawab SPM sidang 1 sbb covid. Banyak ujian batch 04 ni.
          
          Tapi alhamdulillah we manage to lalui semua ni. Whatever result you got, be grateful okei? Don't listen to that negative words.
          
          Tak ada siapa patut rasa kecewa dengan you, tak ada siapa patut marah you sebab hanya you dan Tuhan saja tahu usaha you. It's okay if you don't get straight A's or result you tak capai expectation you.
          
          SPM ni permulaan. SPM bukan kayu ukur untuk ukur kepandaian seseorang. No. 
          
          Dalam Islam, nak rezeki mesti usaha. Tapi ada rezeki yang kita usaha la sekuat mana pun, tapi kalau Allah kata rezeki kita takat tu, Itu je lah. Lagi pun rezeki ni luas. Mana tahu rezeki you ada dekat mana-mana. Tak semestinya tak cemerlang SPM maksudnya you dah gagal dalam kehidupan.
          
          One thing you should do is appreciate yourself. thank yourself. be proud of yourself sebab dah berjaya sampai ke tahap ni. Jangan lupa bersyukur sebab siapa yang bersyukur, Allah akan limpahkan nikmat yang banyak kepada orang yg bersyukur.
          
          Semoga kita semua mencapai kejayaan dunia dan akhirat. Semoga kita diberikan kekuatan untuk lalui liku-liku kehidupan after this amiin <3

dewnina-

220616, thursday: SPM result
          
          Alhamdulillah I got better than I expected. At first, I was nervous (duh ofc). While I was waiting the ceremony to get started, my bestie who sat besides me got a call from her mom. Her mom have checked her result and told her what she got and my bestie cried. 
          
          I got messages from my family members. "Tahniah. Lepas ni kena rajin lagi." Dengar ayat tu buat rasa tak sedap hati. Oh ya, my mom, aunt and uncle knew first bcs they work at school@teacher. I wanna check my result using SMS too but 'error'. So I just sat there termenung tunggu majlis start. 
          
          I don't really care actually. Masa tu I just hope I pass and I didn't disappoint my family (since they put a high expectation on me). I don't care if I disappoint myself or I don't care if my result tak gempak to be exact. Bcs I know I've tried my best. I dah ikhtiar, tawakkal tinggal tunggu keputusan and I kena redha dan bersyukur sebab i dah janji dengan diri sendiri untuk jadi a grateful servant.
          
          As the ceremony get started, the teacher announced 10 students with the best result. Nama 1st yang diumumkan is my classmate's name. Everyone were shocked bc we didn't expect she will be the only one who got straight A's. I was so proud and happy for her!
          
          And then after that I termenung lagi. I rasa takut balik tapi tangan still tepuk bila dengar nama kawan2 lain disebut. Tiba2 nama I kena sebut. I terkejut gila. Tak expect pun. I macam blur sekejap tapi bestie I suruh i pergi ke depan. 
          
          I jenis yang malu nak berdepan dengan orang tau. My hand were shaking and I jalan ke depan tak tengok orang sekeliling. Masa ambil gambar pun I tengok cg pegang camera je, tak tengok kawan2 kat belakang cg. Malu. Nasib jugak I rabun tak nampak muka dorang.
          
          Pastu I ambik gambar. Cikgu-cikgu suruh mak I berdiri sebelah bergambar sekali. Rasa nak nangis tapi air mata tak keluar HAHAHAHAHHAHA

dewnina-

Istiqomah ni susah. Kenapa? Sebab hadiahnya syurga. Kalaulah istiqomah ni senang. Semua orang boleh buat. Mungkin hadiahnya gula-gula? Coklat?
          
          Jangan putus asa dengan Allah ya sayang-sayang semua. Walaupun kita fail istiqomah, kita kena cuba lagi. Balik semula kepada Allah. Fail, cuba. Fail, cuba. Walaupun dah seribu kali sampai kita sendiri muak. Allah takkan pernah muak ampunkan kita dengan dosa yang sama asalkan kita ikhlas, kita rasa menyesal.
          
          Nama pun manusiakan? Logiklah iman turun naik. Kita bukan para malaikat yang imannya sentiasa stable. Kita bukannya nabi dan rasul yang imannya sentiasa naik. Tapi jangan jadikan tu alasan untuk kita pertahankan dosa kita/untuk tak terus istiqomah.
          
          Semoga Allah permudahkan urusan kita. Semoga kita mendapat husnul khotimh, sebaik-baik kematian. Semoga kita mendapat pengampunan sebelum nyawa ditarik. Semoga urusan sakaratul maut kita dipermudahkan. Amiin.

dewnina-

I've always wanted to wear abaya and niqab going anywhere even just going to a nearby supermarket. May Allah make it easy for me <3

dewnina-

How kind is Allah ♡ Allah boleh saja cabut nyawa kita sekarang. But He choose to give us chance to change.

dewnina-

Jadilah wanita sederhana yang pakaiannya diatur oleh agam bukan dunia.
          
          
          <3, nina